Το Θεοσοφικό Κίνημα

Το Θεοσοφικό Κίνημα ξεκίνησε με την Ε.Π.Μπλαβάτσκυ το 1875, στη Νέα Υόρκη. Στην αρχή ήταν μια ομάδα ατόμων που ερευνούσαν τα πνευματιστικά και ψυχικά φαινόμενα. Όμως, πολύ σύντομα, μετά από κάποιες αλλαγές, δόθηκε έμφαση στην εσωτερική γνώση  και στον κύριο στόχο του Κινήματος, που ήταν η αδελφότητα των ανθρώπων.

Στις 17 Νοεμβρίου 1875, συστήθηκε η Θεοσοφική Εταιρεία με  συνιδρυτές τον  συνταγμάρχη Χένρυ Στηλ Όλκοττ (πρόεδρο), την Ελενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ (γραμματέα) και τον δικηγόρο Ουίλλιαμ Κουάν Τζατζ. Τρεις φίλοι και στενοί συνεργάτες που συμφώνησαν να  διαδώσουν το Θεοσοφικό έργο.

Πίσω από τους ιδρυτές βρίσκονται οι Μαχάτμας και κατ’ομολογία της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, είναι αυτοί που κινούν τα νήματα της ίδρυσης και της εξάπλωσης του Θεοσοφικού Κινήματος. Σκοπός του Κινήματος είναι ο εξευγενισμός της ανθρωπότητας διαδίδοντας την πνευματικότητα και αντικρούοντας τον υλισμό.

Οι τρεις βασικές εξαγγελίες της Θεοσοφικής Εταιρείας, που υπήρξε η πρώτη έκφραση του Θεοσοφικού Κινήματος, προβάλλουν την Ιδέα της Ενότητας της Ζωής, τη βαθιά κατανόηση της Ενότητας μέσω έρευνας, μελέτης και σύγκρισης παράλληλων παγκόσμιων σκέψεων και παροτρύνουν προς την ανακάλυψη των μυστικών της φύσης και των υπερβατικών δυνάμεων του ανθρώπου. Αυτές οι εξαγγελίες είναι:

1. Η αδελφότητα των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, πίστης, φύλου, τάξης ή χρώματος

2. Η μελέτη των αρχαίων και σύγχρονων θρησκειών, φιλοσοφιών και επιστημών και η ανάδειξη της σπουδαιότητας μιας τέτοιας μελέτης, και

3. Η έρευνα των ανεξήγητων νόμων της Φύσης και των λανθανουσών ψυχικών  δυνάμεων του ανθρώπου.

Η Θεοσοφική διδασκαλία έγινε γνωστή μέσω των ακόλουθων γραπτών της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ: α) «Αποκαλυμμένη Ίσις» εκδοθέν το 1877, ένα έργο πολύ διαφωτιστικό που απελευθερώνει το άτομο από προλήψεις και προκαταλήψεις,  β) «Η Μυστική Δοξασία» εκδοθέν το 1888, ένα δίτομο μεγάλο έργο που αναφέρεται στην απόκρυφη εξέλιξη του Κόσμου και του ανθρώπου, γ) «Το Κλειδί της Θεοσοφίας», εκδοθέν το 1889, που αναφέρεται και ερμηνεύει τους νόμους της Ζωής - κάρμα και μετενσάρκωση, μεταθανάτια ζωή, επταπλή σύσταση του ανθρώπου και του Κόσμου, και δίνει την κατευθυντήρια γραμμή της Ηθικής και της Αδελφότητας των Ανθρώπων δ) «Η Φωνή της Σιγής», εκδοθέν το 1888, ένα μυστικιστικό ποίημα που καταγράφει τον  τρόπο της αυτοπραγμάτωσης, ε) «Τα Άπαντα» -"Collected Writings", 14 τόμοι  που συμπληρώνουν τις διδασκαλίες των βιβλίων της.

 

Περισσότερα

 

 

© blavatsky.gr 
Επιτρέπεται η αντιγραφή αποσπασμάτων υπό τον όρο ότι δεν γίνονται αλλαγές, δεν προστίθενται λέξεις ή εικόνες και ότι η πηγή αναγράφεται πλήρως και σωστά.