Newsletter: Τα Νέα του Μαρτίου

/Newsletter: Τα Νέα του Μαρτίου
Newsletter: Τα Νέα του Μαρτίου2017-03-28T11:43:04+00:00

Newsletter: Τα Νέα του Μαρτίου

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015

Μόλις πριν από δύο ημέρες γιορτάστηκε η Ημέρα της Γυναίκας. Από το περιοδικό Theosophy Forward δανειστήκαμε το παρακάτω απόσπασμα που είναι ένα αφιέρωμα  στις “πνευματικές γυναίκες”.

 

8 Μαρτίου, η Ημέρα της Γυναίκας

Πιστεύω ότι οι γυναίκες οδηγούν το μέλλον μας. Και οι πνευματικές γυναίκες είναι επί κεφαλής. Είναι “ταγμένες” στο να χρησιμοποιούν τα χαρίσματά τους και να τα προσφέρουν  στον κόσμο. Αυτές οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται πώς να παραγκωνίσουν τους άλλους για να προβληθούν. Δεν μπορούν να εργαστούν «μόνο για το χρήμα».

Δεν επωφελούνται από τις φυσικές πηγές της Γης και τους κατοίκους της. Έτσι γινόταν παλιά. Ο νέος τρόπος είναι «θηλυκός».

Είναι απόλυτη συνεργασία, συλλογικότητα, δημιουργικότητα, περίθαλψη και αλληλεγγύη. Είναι ανταπόδοση και όσο το δυνατό μεγαλύτερη ευημερία.

Από το περιοδικό  Theosophy Forward

Το άρθρο που ακολουθεί είναι της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ και δίνει μια απάντηση στις παρερμηνείες που κυκλοφόρησαν σχετικά με το όνομα του περιοδικού “Lucifer”. Το περιοδικό εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 1887.

Τί υπάρχει σε ένα Όνομα

Γιατί το περιοδικό  της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ
ονομάστηκε «LUCIFER» 

Περιοδικό «Lucifer», Τεύχος 1 (Σεπτέμβριος 1887): 1 -7.
Ανατύπωση “Άπαντα Ε.Π. Μπλαβάτσκυ” (CollectedWritings) 8:5 -13. 
 “Θεοσοφικά Άρθρα”τόμος ΙΙΙ, της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

 «Τί είναι το όνομα; Πολύ συχνά υπάρχουν σ’ αυτό περισσότερα απ’ όσα ο αμύητος είναι έτοιμος να κατανοήσει ή ο εμβριθής μυστικιστής να εξηγήσει. Είναι μια αόρατη, μυστική, αλλά πολύ δυναμική επίδραση την οποία κάθε όνομα κουβαλά μαζί του και “την οποία αφήνει όπου κι αν πηγαίνει”. Ο Carlyle σκέφτηκε ότι, “υπάρχουν πολλά, ω ναι, σχεδόν τα πάντα, μέσα στα ονόματα”. “Αν μπορούσα να ξεδιπλώσω την επίδραση των ονομάτων, τα οποία είναι τα πιο σημαντικά απ’ όλες τις ενδύσεις, τότε θα ήμουν ένας δεύτερος Τρισμέγιστος”, γράφει. (1)

Το όνομα ή ο τίτλος του περιοδικού άρχισε με έναν συγκεκριμένο στόχο και, συνεπώς, πολύ σημαντικό∙ διότι, πράγματι είναι ο αόρατος σπόρος ο οποίος είτε θα αναπτυχθεί “για να γίνει ένα μεγάλο και σκιερό δέντρο” από τους καρπούς του οποίου θα εξαρτηθεί η φύση των αποτελεσμάτων που θα αποφέρει ο εν λόγω στόχος, είτε το δέντρο θα ξεραθεί και θα πεθάνει. Οι θεωρήσεις αυτές δείχνουν ότι το όνομα του σημερινού περιοδικού – αρκετά διφορούμενου στα αυτιά των Ορθόδοξων Χριστιανών – δεν οφείλεται σε κάποια απερίσκεπτη επιλογή, αλλά προέκυψε ως επακόλουθο πολλής σκέψης γύρω από την καταλληλότητά του, και υιοθετήθηκε ως το ιδανικότερο σύμβολο για να εκφράσει τον αντικειμενικό αυτό στόχο και τ’ αποτελέσματά του σε κοινή θέα.

Τώρα, ο πρώτος και πιο σημαντικός, αν όχι ο αποκλειστικός στόχος του περιοδικού, εκφράζεται μέσα από έναν στίχο από την «Α’ Επιστολή προς Κορινθίους» (4:5), στη σελίδα του τίτλου του. Είναι το,  να φέρει εἰς τὸ φῶς τὰ κρυπτὰ τοῦ σκότους”· να φανερώσει στην αληθινή τους όψη και στo πρωταρχικό αληθινό τους νόημα, ονόματα και πράγματα, ανθρώπους και τα πεπραγμένα τους, και τα έθιμά τους· είναι, τελικά, να πολεμήσει την προκατάληψη, την υποκρισία και τις ψευτιές μέσα σε κάθε έθνος, μέσα σε κάθε τάξη της κοινωνίας, όπως και σε κάθε τομέα της ζωής. Το έργο είναι επίπονο, όμως δεν είναι ούτε ανέφικτο, ούτε ανώφελο, έστω και σαν πείραμα.

Έτσι, για ένα εγχείρημα τέτοιας φύσης, δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος τίτλος από αυτόν που επιλέχθηκε. «Λούσιφερ» είναι ο ωχρός πρωινός αστέρας, ο προάγγελος του ολόλαμπρου ήλιου του μεσημεριού – ο Εωσφόρος των Ελλήνων. Λάμπει άτολμα την αυγή για να συγκεντρώσει δυνάμεις, και εκπλήσσει το μάτι μετά το ηλιοβασίλεμα όπως ο αδελφός του ο «Έσπερος» – το λαμπερό αστέρι της νύχτας, ο πλανήτης Αφροδίτη. Κανένα πιο κατάλληλο σύμβολο δεν υπάρχει για το προτεινόμενο έργο – αυτό της ρίψης μιας ακτίνας αλήθειας πάνω σε οτιδήποτε κρυμμένο από το σκοτάδι της προκατάληψης, από τις κοινωνικές ή θρησκευτικές παρανοήσεις∙ ειδικά από αυτή τη βλακώδη  ρουτίνα της ζωής, η οποία, από τη στιγμή που μια ορισμένη δράση, ένα ζήτημα, ένα όνομα στιγματιστεί από συκοφαντικά μυθεύματα, όσο άδικα κι αν είναι, κάνει τουςευυπόληπτους (όπως λέγονται) ανθρώπους να γυρνούν τις πλάτες τους τρέμοντας από το ρίγος, αρνούμενοι ακόμη και να το εξετάσουν από μια άλλη οπτική, διαφορετική από εκείνη που η κοινή γνώμη καθιέρωσε. Οπότε, μια τέτοια προσπάθεια η οποία εξαναγκάζει τους λιπόψυχους να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια, βρίσκει αποτελεσματική βοήθεια από έναν τίτλο ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των στιγματισμένων ονομάτων.