Πνευματική Πρόοδος της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

/Πνευματική Πρόοδος της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ
Πνευματική Πρόοδος της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ2017-03-28T11:20:58+00:00

Πνευματική Πρόοδος της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2015

Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ

Ο πραγματικός Αντέπτ, ο αναπτυγμένος πνευματικά άνθρωπος, όπως πάντοτε λέμε, γίνεται μόνος του, δεν κατασκευάζεται από άλλους. Η διαδικασία, επομένως, προχωρεί διαμέσου της εξέλιξης και αυτό αναγκαστικά συνεπάγεται ένα βαθμό δοκιμασίας.

Η κυριότερη αιτία του πόνου βρίσκεται στη συνεχή αναζήτηση του σταθερού στο ασταθές, και όχι μόνο στην αναζήτησή του αλλά στο ότι ενεργούμε σαν να έχουμε ήδη βρει το σταθερό σε έναν κόσμο του οποίου η μόνη σίγουρη κατάσταση είναι η συνεχής αλλαγή. Και καθώς πάντοτε φανταζόμαστε ότι τα πράγματα είναι μονίμως σταθερά, αλλάζει μέσα μας η εντύπωση ότι αυτό που έχουμε είναι δικό μας στο διηνεκές, πράγμα που φέρνει πόνο.

Επιπλέον, η έννοια της ανάπτυξης εμπεριέχει επίσης την έννοια της διάλυσης: το εσωτερικό ον πρέπει συνέχεια να σπάζει το περιορίζον κέλυφος ή τη φυλακή του και μια τέτοια διάλυση θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται από πόνο, όχι φυσικό αλλά ψυχικό και νοητικό.

Και έτσι συμβαίνουν τα πράγματα στη διάρκεια των ζωών μας, κάθε δοκιμασία που έρχεται πάνω μας να θεωρούμε ότι είναι η πιο σκληρή που πιθανόν θα συνέβαινε – είναι πάντοτε αυτή η κατάσταση που αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε. Αν κοιτάξουμε την κατάσταση από απόσταση, θα δούμε ότι προσπαθούμε να διαρρήξουμε το κέλυφός μας στο πιο τρωτό του σημείο. Και ότι αυτή η ανάπτυξη (που είναι ουσιαστικά διέυρυνση της συνειδητότητάς μας), για να είναι πραγματική, και όχι εκτόνωση των απωθημένων μας, θα πρέπει να προχωρήσει συνολικά, όπως ακριβώς αναπτύσσεται το σώμα ενός παιδιού, όχι πρώτα το κεφάλι και μετά το χέρι και μετά το πόδι, αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις μεμιάς, κανονικά και ανεπαίσθητα.

“Spiritual Progress” Ε.Π.Μπλαβάτσκυ