Εσωτερικές Αλήθειες

/Εσωτερικές Αλήθειες
Εσωτερικές Αλήθειες2017-03-28T11:19:57+00:00

Εσωτερικές Αλήθειες

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015

Οι Πρεσβύτεροι Αδελφοί

Το πλέον ευφυές όν στο σύμπαν, ο άνθρωπος, δεν έχει υπάρξει, λοιπόν, ποτέ χωρίς έναν φίλο. Απεναντίας έχει μια σειρά πρεσβύτερων αδελφών οι οποίοι συνέχεια παρακολουθούν την πρόοδο των λιγότερο προοδευμένων, συντηρούν τη γνώση που αποκτήθηκε μέσω αιώνων δοκιμασίας και εμπειρίας και συνεχώς αναζητούν ευκαιρίες, ώστε να εξελίξουν τη διάνοια της φυλής σε αυτήν ή σε άλλες σφαίρες, με σκοπό τη μελέτη των μεγάλων αληθειών σχετικά με το πεπρωμένο της ψυχής. Αυτοί οι πρεσβύτεροι αδελφοί επίσης διατηρούν τη γνώση που έχουν αποκτήσει για τους νόμους της φύσης σε όλα τα τμήματα και είναι έτοιμοι όταν ο κυκλικός νόμος επιτρέψει να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος της ανθρωπότητας. Έχουν υπάρξει πάντοτε ως ένα σώμα, γνωρίζοντας όλοι ο ένας τον άλλο, άσχετα σε ποιο μέρος του κόσμου μπορεί να βρίσκονται και όλοι εργάζονται για τη φυλή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Σε μερικές περιόδους είναι γνωστοί στους ανθρώπους και κινούνται ανάμεσά τους όποτε η κοινωνική οργάνωση, η αρετή και η ανάπτυξη των εθνών το επιτρέπει. Γιατί αν αποκάλυπταν ποιοί είναι, θα λατρεύονταν ως θεοί από μερικούς και θα καταδιώκονταν ως σατανάδες από άλλους. Στις περιόδους που εμφανίζονται, μερικοί απ’ αυτούς, είναι κυβερνήτες των ανθρώπων, μερικοί διδάσκαλοι, λίγοι μεγάλοι φιλόσοφοι, ενώ άλλοι παραμένουν άγνωστοι και αναγνωρίζονται μόνον από τους πλέον εξελιγμένους της ομάδας.

Ωκεανός της Θεοσοφίας, Ου.Τζατζ, κεφ.1. Θεοσοφία και Διδάσκαλοι, σ.13

http://www.blavatsky.gr/images/stories/downloads/OceanOfTheosophy_gr.pdf

Εξισορροπώντας Νου και Καρδιά

Μόνο λίγοι σε κάθε αιώνα διακρίνουν την ανάγκη να έχουν στη ζωή τους ισορροπία ανάμεσα στη γνώση και την αγάπη, ανάμεσα στην κεφαλή και την καρδιά. Η πλειονότητα εμφανίζει μια ανισορροπία – μόνο αισθήματα δίχως το φως της Σοφίας υπερισχύουν στο ένα μέρος της πλειονότητας, ενώ στο άλλο, η κεφαλή-ο νους, –μαθαίνοντας δίχως την ψυχή-σοφία, δίχως συμπόνια και φιλανθρωπία και θυσία, φέρνει καταστροφή.

Το θρησκευτικό συναίσθημα δίχως γνώση είναι μια κατάρα που αναπτύσσει φανατισμό, μίσος και πόλεμο. Γνώση δίχως πνευματική βάση αναπτύσσει σύντομα μια λανθασμένη γνώση που προκαλεί υπερηφάνεια, εχθρότητα και αντιμαχία. Μόνο λίγοι, μια μικρή μειονότητα σε κάθε αιώνα, είναι εσωτεριστές – όχι κατ’όνομα ερευνητές (παίρνουν πληροφορίες) του απόκρυφου αλλά πραγματικοί σπουδαστές που μαθαίνουν να εφαρμόζουν και να διαδίδουν τις μεγάλες δοξασίες της Επιστήμης της Ζωής. Σκοπός τους είναι να ισορροπούν τον εαυτό τους ανάμεσα στη γνώση και το ήθος, γιατί δίχως αυτό δεν είναι δυνατό ούτε η απόκτηση της φώτισης ούτε η εφαρμογή του αλτρουισμού υπέρ των άλλων.

Will Windam

“Συμπεριφορές, Στάσεις Ζωής» Νο1,
Μελέτη στη Φωνή της Σιγής, Μέρος 1, Μπ.Π.Ουάντια

Δημοσιεύθηκε στο «Original Theosophy» στο Facebook