Η Ημέρα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

/Η Ημέρα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ
Η Ημέρα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ2018-01-09T16:29:05+00:00

Η Ημέρα της Ε.Π.Μπλαβάτσκυ

Αθήνα, 4 Μαϊου 2016

Η 8η Μαϊου 1891 είναι η ημέρα που αποχώρησε από τη φυσική ζωή η Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ, ο φορέας του σύγχρονου Θεοσοφικού Κινήματος στη Δύση. Η ημέρα της αποχώρησής της γιορτάζεται ως «Ημέρα του Λευκού Λωτού», μια ονομασία που η ίδια έδωσε καθώς ο Λωτός είναι το σύμβολο που αποδίδει με το σχήμα και την ανάπτυξή του, την ψυχή στο σύμπαν, τους νόμους που την ορίζουν και τον τελικό σκοπό της.

Το Θεοσοφικό Κίνημα-Αθήνα ULT, όπως κάθε χρόνο, τιμώντας τη μνήμη της, θα παρουσιάσει σε google hangout το θέμα

“Πώς  καταγράφηκε η Μυστική Δοξασία”

Αφιερώνεται στη συγγραφέα και ιδρύτρια του Θεοσοφικού Κινήματος  

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 9 Μαϊου, Δευτέρα, 6,30-8,30. Το θέμα παρουσιάζεται ταυτόχρονα από το youtube στη σελίδα “theosophic movement”

Μερικές παράγραφοι από το άρθρο «Έλενα Πετρόβνα Μπλαβάτσκυ» αναδεικνύουν το ιστορικό και τους στόχους με τους οποίους ξεκίνησε η αποκρυφίστρια και συγγραφέας το μεγάλο θεοσοφικό έργο της.

«Τον Ιούλιο του 1875, η Ε.Π.Μπλαβάτσκυ έγραφε στο σημειωματάριό  της: Πήρα εντολές κατευθείαν από την Ινδία  να ιδρύσω μια φιλοσοφικο-θρησκευτική Εταιρεία, να της δώσω ένα όνομα – και να επιλέξω τον Όλκοτ.» Δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή στο Spiritual Scientist (23 Σεπτεμβρίου, 1875) όπου προσδιόριζε τα κύρια θέματα και τις βασικές ιδέες  που επρόκειτο να αναπτύξει και να αναλύσει στο υπόλοιπο της ζωής της και στα γραπτά της κείμενα.

Απορρίπτοντας τόσο την τυφλή πίστη όσο και τον κυνισμό, έγραψε: “δική μου αρχή ανέκαθεν υπήρξε να κάνω το Φως της Αλήθειας φάρο της ζωής μου.”

Οι Απόκρυφες Επιστήμες απαιτούν την αφοσίωση μιας ολόκληρης ζωής, έγραφε,  το να τις μελετά, όμως, κανείς με ελαφρότητα έχει  επικίνδυνες συνέπειες. Τα προαπαιτούμενα για την ενασχόληση με  την εσωτερική σοφία είναι αυστηρά: οφείλει να είναι κανείς απόλυτα αγνός, έτοιμος για αυτοθυσία, ιδιαίτερα ως προσωπικό ον μπροστά στα μάτια του κόσμου, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσωπική αλαζονεία και κάθε ιδιοτελές κίνητρο.

Πρέπει να αφήσει πίσω κανείς, μια για πάντα, κάθε ανάμνηση των ιδεών που είχε για όλους και για όλα. Οι υπάρχουσες θρησκείες, η γνώση, η επιστήμη πρέπει να ξαναγίνουν ένα άγραφο βιβλίο γι’ αυτόν, όπως τότε που ήταν μωρό, γιατί αν θέλει να πετύχει, πρέπει να μάθει  ένα νέο αλφάβητο στην αγκαλιά της Μάνας-Φύσης…»